به گزارش مشرق، روزنامه کیهان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: روزنامه رسالت با اشاره به ادعای غیرواقعی بازگشت بایدن به برجام نوشت: وندی شرمن مذاکرهکننده ارشد دولت باراک اوباما در مذاکرات هستهای که از منتقدان همیشگی اقدامات ترامپ درخصوص برجام بوده، در خصوص بازگشت واشنگتن به این توافق میگوید: «مسیر دولت بایدن برای بازگشت به توافق هستهای و مذاکره با ایران با وجود اقداماتی که دولت ترامپ علیه این توافق و ایران انجام داد، مسیری دشوار خواهد بود. در هر حال، باید بپذیریم که ما الان در سال ۲۰۱۶ میلادی نیستیم و در سال ۲۰۲۰ و تقریبا ۲۰۲۱ قرار داریم!»
او در سخنانش بر روی دو مؤلفه به صورت همزمان تأکید کرده، این که به لحاظ حقوقی پروسه بازگشت بایدن به برجام دشوار است و از سوی دیگر دموکراتها دیگر تمرکزی بر روی نسخه اصلی برجام نداشته و به کسب امتیازات بیشتر از ایران میاندیشند!
این اظهارات شرمن در حالی بیان می شود که قبل از او نیز دیگر مشاوران و دیپلماتهای دولت اوباما (که در انعقاد برجام دخیل بودهاند) تاکید داشتند که در صورت پیروزی بایدن در انتخابات، «بازگشت به برجام»را باید به «کسب امتیازات بیشتر از ایران» و «انجام مذاکرات همهجانبه با تهران» بر سر موضوعات موشکی، منطقهای و... منوط کرد.
شرمن در ادامه اظهاراتش، تاکید کرد که واشنگتن باید این مسیر را با همراهی شرکای اروپایی خود (آلمان، انگلیس و فرانسه) پیش ببرد. جالب است بدانیم «وزیر خارجه آلمان» هفته گذشته تاکید کرد که باید به فکر بسط توافق هستهای و گنجاندن تعهدات بیشتر (برای ایران) در آن بود. به عبارت بهتر، واشنگتن و تروئیکای اروپایی قصد دارند «پوسته برجام» را باقی گذاشته و محتوای آن را تغییر دهند. به گونهای که این توافق بتواند به سندی همهجانبه برای «مهار حداکثری ایران قدرتمند» تبدیل شود. نباید فراموش کرد که این «مهار حداکثری» استراتژی مشترک دو حزب سنتی آمریکا در قبال کشورمان محسوب میشود. ترامپ قائل است که باید اجزا و مؤلفههای این استراتژی بازدارنده همهجانبه در چارچوب «اعمال فشار حداکثری» علیه ایران چیده شود و بایدن معتقد است باید بر روی «اعمال فشار هوشمندانه» علیه کشورمان متمرکز شد.
در هر حال، اظهارات شرمن، نقطه آشکار ساز «دبه جدید دموکراتها» در قبال توافق هستهای محسوب میشود؛ آن هم در حالی که مذاکرهای میان ایران و آمریکا صورت نگرفته و بایدن نیز اساسا در کاخ سفید مستقر نشده است؛ دموکراتها در آیندهای نزدیک نیز دو مؤلفه «سخت بودن بازگشت به برجام» و «تغییر شرایط زمانی نسبت به زمان انعقاد برجام» را به کرات مورد استناد قرار خواهند داد. این همان روش سنتی و همیشگی حزب دموکرات آمریکا محسوب میشود. در جریان برگزاری مذاکرات هستهای میان ایران و اعضای ۵+۱ در ژنو و وین (در بین سالهای ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۵) نیز جان کری و شرمن مدام تأکید داشتند که دستان آنها و دولت اوباما برای تعلیق تحریمهای ایران تا حدود زیادی بسته است! جالب است بدانیم پس از انعقاد برجام، وزارتخانههای امور خارجه و خزانهداری آمریکا در اقدامی کاملا قابل پیشبینی، از شرکت ها و موسسات اعتباری در دنیا خواستند تا در عین رفع تحریمها علیه ایران، مراقب ریسک سرمایهگذاری در کشورمان باشند! موضوعی که سبب شد بسیاری از کمپانیهای کوچک و متوسط از سرمایه گذاری در ایران اجتناب کنند!